Örökzöld

A botanikában örökzöld (ismert még mint: télizöld, tudományos nevén sempervirens) növényeknek azokat a fákat, cserjéket vagy évelő lágy szárú növényeket nevezzük, melyek nem hullajtják el leveleiket az év valamely részében, hanem azok egész évben rajtuk maradnak.

Az egyes levelek élettartama az örökzöldekben néhány hónaptól (a levélváltás folyamatos, a növény állandóan új leveleket növeszt és lehullajtja a régieket) több évtizedig (30 évnél is több a simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva) esetében) terjedhet.

Forrás: hu.wikipedia.org

Összesen 34 növény.

Örökzöld - Aucuba japonica 'Crotonifolia' - Japán babérsom

Örökzöld, kisméretű, kerekded formájú japán babérsom, sűrű zöld színű ágrendszerrel. Kiváló választás idősebb árnyékos kertekbe, jól bírj a a fák árnyékát és konkurenciáját.
1 méter magas és hasonló szélességű.
Örökzöld, elliptikus, ovális, 8-10 cm hosszú nagy felületen sárgán pöttyözött.
Fehér virágai kora tavasszal nyílnak, nem feltűnőek. A virágokból fényes piros bogyók fejlődhetnek.
Téltűrő, kb -10 fokig fagytűrő, de az id...


Tovább >>
Bruttó egységár:
15 500 HUF/Darab

Aucuba japonica 'Variegata'

Tarkalevelű japán babérsom

Örökzöld - Aucuba japonica 'Variegata' - Tarkalevelű japán babérsom

Az Aucuba japonica Variegata / Tarkalevelű japán babérsom gömbölyded, akár 1,5-2 méteresre is megnövő, sárgán pettyezett levelei keresztben átellenes állásúak, vesszői zöldek. Díszítő értékét levélzete és termései adják. Virágai pirosak. Májusban és júniusban virágzik. Termésének szín piros. Japán déli részén őshonos. Sűrű villásan elágazó hajtásai tömör dús cserjét alkotnak. Közepes méretű kertbe is ültethető cserje, amely közepes vízell...


Tovább >>
Bruttó egységár:
5 900 HUF/Darab

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' 80/100 cm

Ezüstös oszlopos oregoni hamisciprus

Örökzöld - Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' - Ezüstös oszlopos oregoni hamisciprus

Az egyik legkeresettebb pikkelylevelű örökzöld, melynek finom, puha levelei szürkészöldek, acélkékek. Hajtásai sűrűn, mereven felfelé nőnek. Szabályos, zárt oszlopos formát alkot. Viszonylag lassan nő.
Vízigénye átlagos, kedveli a párás környezetet. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, humuszos, mészmentes közegbe. Fiatalon kissé fagyérzékeny.
Ültethetjük szoliter növénynek, térelválasztónak, kisebb kertekbe, előkertekbe, sírokra, sziklakertekbe, d...


Tovább >>
Bruttó egységár:
8 900 HUF/Darab
Örökzöld - Chamaecyparis lawsoniana 'Silver Globus' - Kék gömb oregoni hamisciprus

1,5-2 m magasra növő, lapított gömb alakú örökzöld. Növekedési erélye közepes. Nem teljesen tömött, hajtásai kissé bókolnak, idősebb korára tojásdad alakot vesz fel. Pikkelylevelei szürkéskékek. Kifejezetten ellenálló fajta és hazánk klímáját is kiválóan tűri. Ültetésre napos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Földje enyhén savanyú vagy semleges legyen, meszes és/vagy túl nedves talajba semmi esetre se ültessük, mert lombja megsárgul ilyen körülm...


Tovább >>
Bruttó egységár:
6 500 HUF/Darab
Örökzöld - Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust' - Arany oregoni hamisciprus

0-15 méterre is megnőhet, gyors növekedésű, kúpos koronájú örökzöld. Díszítőértéke bókoló arany, kénsárga hajtásvégei, melyek egész évben ékei a növénynek. Kiemelkedően fagytűrő, fény - és vízigényes, enyhén savanyú vagy semleges talajt kedveli. Szoliterként és sövényként is ültethető.


Tovább >>
Bruttó egységár:
8 900 HUF/Darab
Örökzöld - Cupressocyparis 'leylandii' - Leylandi ciprus

Rendkívül gyors növekedése (akár 45-90 cm évente) miatt igen népszerű örökzöld. Elsősorban örökzöld sövényként ültetik, melyre sűrű ágrendszere és oszlopos növekedése miatt különösen alkalmas. Jól alkalmazható nyírott és nyíratlan sövényként is, azonban érdemes odafigyelni ültetéskor, mert gyorsan túlnőheti a megálmodott méreteket. Visszavágáskor csak a friss, zöld hajtásokat távolítsuk el. Viszonylag szárazságtűrő, könnyen tartható növény...


Tovább >>
Bruttó egységár:
4 900 HUF/Darab
Örökzöld - Cupressocyparis leylandii Pom-Pom - Leylandi ciprus

A leylandi ciprus eredetileg széles kúp alakú, közepes növekedésű, ellenálló fa. Lombozata sűrű ágrendszerű, de a metszéssel javasolt a sűrítésbe besegíteni. A kiültetett növények évi 30-40 cm nőnek és teljesen télállóak.Bírja a szárazságot de a nedvesebb talajokat meghálálja a még gyorsabb növekedéssel. A leylandi nyírását márciusban és nyár közepén is végezhetjük. Kártevő vagy kórokozó károsítását nem észlelték eddig a növényen.


Tovább >>
Bruttó egységár:
34 900 HUF/Darab
Örökzöld - Cupressus arizonica - Arizóniai ciprus

Az arizónai ciprus egy magas, oszlopos, szárazságtűrő és napot szerető fenyő. Lombozata szürke, szürkés zöld, enyhén illatos. Bármilyen laza talajban jól fejlődnek, szeretik a teljes napfényt.Elsősorban sövényként ültetve alkalmazzák. Gyors növekedésű, a leyland ciprushoz hasonlóan évente 60 cm-t is képes növekedni.
Sövényként ültetve tőtávolsága 60-80 cm.


Tovább >>
Bruttó egységár:
9 900 HUF/Darab

Ginkgo biloba

Páfrányfenyő

Örökzöld - Ginkgo biloba - Páfrányfenyő

Lassú növekedésű, sűrű hajtásrendszerű különlegesség. Levelei legyező alakúak, élénkzöldek, az ágakat teljesen betakarják, ősszel élénksárgára színeződnek. Előkertek, sziklakertek szoliternövénye lehet. Nagyobb edényben nevelve is jól érzi magát. Napra v. félárnyékba ültessük, a városi klímát jól tűri.


Tovább >>
Bruttó egységár:
15 900 HUF/liter

Juniperus chinensis `Mint Julep`

Kínai terülő boróka

Örökzöld - Juniperus chinensis `Mint Julep` - Kínai terülő boróka

Kedvelt borókafajta. Gyors növekedésű. Magassága a 2 m-t is elérheti, széltében pedig akár 3 m-es is lehet. Tölcséres ágállású, idősebb korban ágai inkább felfelé állnak. Pikkelylevelei egész évben smaragdzöld színben pompáznak. Rendszeresen közepes mennyiségű tobozbogyót hoz, melyek 0,5 cm átmérőjűek, hamvaszöldek vagy hamvas kékek.

Napos vagy legfeljebb félárnyékos helyre ültessük. Árnyékban vagy szennyezett levegőn kártevők támadhatják meg. Ta...


Tovább >>
Bruttó egységár:
2 500 HUF/Darab