Ficus carica 40/60

Közönséges füge

Lombhullató cserje - Ficus carica - Közönséges füge
Lombhullató cserje - Ficus carica - Közönséges füge

Az itthon termesztett fügebokrok, kivétel nélkül adriai típusúak; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket termelnek. A füge a meszes száraz talajú kerteket is jól tűri, de a jó terméshez tápanyagban gazdag talajt kell biztosítani számára. A kemény téli fagyok ellen főleg a fiatal növények számára fontos a védekezés, amit takarással tudunk megoldani. Az édes füge (Ficus carica) lombhullató fa vagy cserje, tíz méternél alacsonyabb, ezüstszürke, sima kérgű növény. Kiterjedt gyökérzetének köszönhetően jól tűri a szárazságot. Nagy, fehér három-öt karéjra osztott tejnedves leveleinek fonákja szőrös. Nagy levelei hűs árnyékot adnak a nyári hőségben, a Biblia elsőként említett növényfaja, Ádám és Éva első öltözéke is fügelevél volt. Csak megporzás után érik be a legtöbb termesztett füge, a nálunk is nevelhető úgynevezett adriai típus azonban anélkül is érlel termést, hogy beporoznák a beporzó rovarok.
Az érett füge színe, lila vagy bordó, sárgásfehér, lapított vagy hosszúkás, héja és kocsonyája is tartalmaz fehérjebontó enzimeket tartalmazó tejnedvet. Az édes füge szinte folyamatosan érik, mivel az ősszel megjelenő kicsi zöld termései tavaszra érnek be, míg a tavasszal fejlődésnek induló gyümölcsöket a nyár közepétől egészen őszig szüretelni lehet. Mivel az édes füge féltrópusi növény, ezért fontos, hogy meleg, szélvédett napsütötte helyre ültessük, ha fal mellé kerül, akkor délfelé néző legyen a hely.
Talajigénye nem nagy, nem válogat a talajban, megnő száraz sziklás talajon is, nálunk azonban gondoskodni kell a jó föld és trágya biztosításáról és szárazság esetén öntözni kell. Ha tartós szárazság esetén elmarad az öntözés, akkor elrúgja a gyümölcseit vagy csak apró gyümölcsöket terem.
Szaporítása nagyon egyszerű minden lehúzott vesszőjéből, porbujtással gyökeres növény lesz. Legbiztosabban a kétéves gyökeres növények erednek meg lehetőleg ezeket ültessük. Ha őszi csemetéket ültetünk öntözzük be alaposan és kupacoljuk fel földdel. Tömeges szaporításra a fásdugványozás a legalkalmasabb módszer.
Az első évben a kiültetett csemetét hagyni kell szabadon növekedni, majd a második év tavaszán a föld felszínéig vágjuk vissza a vesszőket. Az elkövetkezendő években sok egészséges hajtást nevel az egészséges fügebokor.


Növény jellemzők
Méret40/60
CsomagolásKonténer 3L
Formára vágottNem
Vonalkód002502
KategóriaLombhullató cserje
Megosztás Facebookon
Bruttó egységár:
3 500 HUF/Darab